Ik laat me niet leiden door mijn beperkingen maar door wat ik allemaal nog wel kan.

Jeroen Kampschreur - paralympisch zitskiër TeamNL

De vroege jaren

In het boek over de eerste 25 jaar van onze club wordt het woord parasport niet één keer genoemd. Al sinds de komst van Koos van Beijsterveldt (Nerhoven; want we hebben lange tijd twee leden met deze naam gehad en de andere, jongere, Koos woonde in de Nieuwstraat) in 1973 is er aandacht voor integratie van gehandicapten binnen onze club. Koos blijft lid tot 1999. Hieronder zijn bijdrage.

In de jaren dat ik lid was van De Batswingers speelden mijn handicaps eigenlijk totaal geen rol in mijn belevenissen bij deze club; ik was gewoon iemand die een potje kwam tafeltennissen en natuurlijk ook voor de gezelligheid en andere leuke dingen. Het was daar voor mij een heerlijke tijd geweest. Van alles meegemaakt en ook een beetje meegewerkt met veel plezier bij bepaalde activiteiten, zoals bijvoorbeeld het typen van de Sorry.

Sinds mijn komst in 1973 heeft De Batswingers altijd aandacht gegeven aan het integreren van gehandicapten en ook na mijn afscheid is men dat blijven doen. Een mooi resultaat van deze aandacht is het oormerk van De Batswingers als parasportvereniging binnen de NTTB.

De Batswingers zijn nu 60 jaar, een mooie diamant. Ik hoop van harte dat deze club nog lang blijft bestaan.

Koos van Beijsterveldt - april 2018

In 1981 wordt de verbouwde Schakel heropend en op zaterdag 21 november organiseren we een geïntegreerde tafeltennisdag met gehandicapten: 28 Batswingers spelen samen met 28 leden van de gehandicaptenclubs: off-site BISO'65 (Bredase Invaliden Sport Organisatie), De Ooievaars (Schiedam) en Helmond. Prijzen zijn er niet te winnen, wel een ontzettend gezellige dag met voor ieder een herinneringsvaantje en een demonstratie van Paul Suykerbuyk (off-site TTV Dordrecht), op dat moment meervoudig Nederlands kampioen in een rolstoelklasse.

Paul Suykerbuyk tegen Corbogt 1981
Toenmalig clubkampioen Cor Verbogt (l) tegen Paul Suykerbuyk (r) op 21 november 1981.

Na deze kennismaking volgen in 1982 meer parasporters: Jeanine Kusters, Anja Mulders (Alphen), Anja Martens (Molenschot), enz.

In april 1983 komen we in contact met Sportservice Brabant, een organisatie uit Tilburg, die zich sterk maakt voor de integratie van de parasport. Op zaterdag 3 september 1983, tijdens ons 25-jarig feest organiseren we een 'geïntegreerde tafeltennisdag met gehandicapten'.

In de jaren daarna trekken we regelmatig leden met een beperking aan. We staan daar ook voor open, zonder dat we specifiek reclame maken. Met Jan van Gorp en Hans Oomen bezoeken we in 2012 enkele keren een RRT toernooi. De stichting off-site Regionaal Recreatief Tafeltennis Noord Brabant is opgericht in 2003 en organiseert een aantal malen per jaar toernooien voor mensen met een beperking.

Jan van Gorp
Debuut van Jan van Gorp op een RRT toernooi bij Never Despair (Den Bosch) op zondag 12 februari 2012.

Ook al wil niet iedereen het label parasporter opgeprikt krijgen, kun je er wel een heel nieuwe sportwereld door ontdekken. Dat heeft Ivana Maas gedaan. Ivana wordt lid in 2012.

NTTB Paratafeltennis

Na de overstap naar de NTTB maken we via Ivana Maas kennis met de parasport binnen de NTTB. De Batswingers staat binnen de NTTB ook geoormerkt als een parasportvereniging. Ivana gaat meedoen aan paratafeltennistoernooien, aanvankelijk als loopster, maar sinds 2015 in een rolstoel. Ze is geselecteerd als off-site Beloften Para en traint wekelijks bij off-site TTV Alexandria'66 (Rotterdam) in de Regionaaal Trainingscentrum (RTC) Paratafeltennisgroep, onder leiding van Saskia Meijer. Sinds die tijd doet ze mee aan het NK Paratafeltennis.

Ivana Maas 2016
Ivana Maas in 2016

Interview met Ivana in het AD op de Paratafeltenniskampioenschappen Jeugd in Tilburg op zondag 12 november 2017:

"Wat me trekt in tafeltennis? Dat vind ik altijd zo'n moeilijke vraag. Ik vind het gewoon leuk!" Ivana Maas (16) uit Molenschot stapt fanatiek de wedstrijd in, deze zondagmiddag in T-Kwadraat in het Tilburgse Stappegoor. Ze mept fel vanuit haar rolstoel en rijdt behendig van links naar rechts. Na haar deels verloren games wil ze uiteindelijk toch wel toelichten wat tafeltennissen nou zo bijzonder maakt. "Toen ik op de lagere school zat, gingen we pingpongen op het schoolplein. Ik was toen zo bevlogen geraakt dat mijn moeder snel een echte club voor me opzocht. Tafeltennissen vraagt veel techniek. Ik geniet als ik een spinbal sla en keihard uithaal." Ivana Maas in off-site AD, Regio Tilburg maandag 13 november 2017

Nederlands kampioen

Op zaterdag 2 juni 2018 gaat Ivana naar het NK Paratafeltennis in Rotterdam. In het enkel (klasse 5R) zorgt Ivana voor een stunt door als 10e (van de 12) geplaatst al haar wedstrijden te winnen en in een spannende finale tegen Stephan Scholten (GSV Rijssen) goud te winnen. In het dubbel (klasse 5/6) speelt Ivana samen met de jonge (want 2e jaars welp) Ida Besier (HBC). Alle wedstrijden (best-of-3) worden met 2-0 gewonnen en dat betekent de 2e gouden medaille. Ivana is daarmee de eerste Nederlandse kampioen bij TTV De Batswingers.

De wereld van paratafeltennissers is één grote familie en daar voelt Ivana zicht thuis. Het laat ook zien dat als je ergens echt voor gaat je iets moois kunt bereiken.